Hem / Allmänt om chili / Växtskötsel
Chilipeppar är en växt som älskar sol och värme precis som tomater. De flesta sorterna går att odla utomhus i ett söderläge väl skyddat från vind. Varken chili eller tomater gillar temperaturer under 10 grader. Bäst är att ha dem i ett växthus. Om man skall odla växten i en kruka så bör inte krukan vara mindre än 7.5 l . Ju större kruka desto större planta desto större skörd. Störst blir skörden om plantan planteras direkt i jorden i ett växthus. Näringen i krukjorden räcker inte hela säsongen utan efter några veckor måste näring tillföras regelbundet. Använd alltid bra jord d v s ingen billighets jord. Innan plantan hamnar i slutkrukan bör den först ha varit i en liten kruka sedan omplanterats i en lite större kruka 1.5-2L. Under tiden fram till utplanteringen skall plantan bygga upp sig inte sätta blommor. Om den börjar blomma ta då bort de 3-5 första blommorna. En kraftig planta ger större skörd. Blir skörden större än vad du kan äta för stunden går det bra att frysa in frukten som den är eller torka den.
Chilipepparn är flerårig och kan övervintra inomhus. Förvara växten i ett svalt men ljust utrymme. Med svalt menas en temperatur som håller sig runt 15-16 grader. Vattna sparsamt. När dagsljuset återvänder och växten börjar skjuta nya skott plantera om den, gärna i en större kruka. Klipp bort allt dött och eventuellt korta in vissa långa grenar. När växten tas in på hösten ( före första frosten ) kan ohyra följa med. Syna växten då och då under vintern. Vid ett litet angrepp duscha plantan ganska hårt i ljummet vatten. Upprepa detta efter några dagar. Vid svårare angrepp kan man spruta med följande blandning 1 l vatten 0.5 l såpa och några droppar diskmedel. Spruta inte för nära plantan och glöm inte att duscha på bladens undersida. Nysprutad planta får ej stå i solsken så länge bladen är böta. Då bränns bladen. Upprepa denna behandling efter 5 dagar.
En fråga som ofta ställs är den ” skall man toppa plantan för att få den buskigare” Svaret är nej. Låt den vara ifred så fixar den själv så att den blir fin och buskig.