Det heta ämnet i chilipeppar heter capsaicin. Mängden av capsaicinet i frukten mäts genom en analysmetod kallad gaskromatografi. Capsaicinhalten mäts i scovillegrader förkortat SHU. Paprika har noll scovillegrader medan världens, just nu, hetaste chili ligger på 2.693.000 SHU och heter Pepper X. Rent capsaicin har 16.000.000 SHU. Hettan hos chilipepparn finns i mellanväggarna inne i frukten och i viss mån i fruktköttet.
Scovilleskalan är bara till för att ge ett hum om hur het en viss chilipeppar är. Hettan hos en chilipeppar beror på under vilka omständigheter den har odlats. En vanlig Jalapenos hetta kan variera från 4.000-8.500 SHU medan en Bhut Jolokias hetta varierar från 500.000-1.040.000 SHU. Vissa fröfirmor och butiker använder en annan typ av skala 1-10 där tian är hetast. I den skalan finns inget utrymme för variationen hos den enskilda sorten.
Medelhet
0-25.000 SHU
Het
25.000-50.000 SHU
Mycket het
50.000-100.000 SHU
Superhet
100.000-575.000 SHU
Nukleär hetta
575.000- 2.700.000 SHU